Sparke dæk

af Hans Schou

I gamle dage når man ville undersøge om en brugt bil var brugbar eller ganske nedslidt, så undersøgte man forskellige ting. En ting man undersøgte var om hjullejerne var slidte. Altså det kugleleje der sidder på akslen til hjulene. For at undersøge om der var slør i hjullejerne, så sparkede man til dækkende med foden. Hvis der var meget slør ville man med det blotte øje kunne se at hjulet gav efter.

Metoden er ikke særligt brugbar for en bil der vejer 1 ton eller mere, og som står på asfalt eller beton. Resultatet er at man ikke kan se om hjulet bevæger sig, trods nok så meget slør.

Vil man undersøge om hjullejerne er slidte, skal man løfte hjulet fri af underlaget (med en donkraft), og tage fat i hjulet med begge hænder og vride fra side til side. Følelsen i hænderne er langt finere end det man kan se med øjet.

Som følge af anden verdenskrig, blev der udviklet meget med hensyn til at lave bedre kuglelejer. Fremstillingsmaskinernes præcision blev væsentligt bedre, og disse kugle blev mere og mere perfekte runde. Det gjorde at kuglelejer kunne holde længere.

For bilindustrien betød det at hjullejer nemt kunne holde 20 år eller mere. Mange biler der er 50 år gamle har aldrig fået skiftet hjullejer, og deres hjullejer fejler ikke noget. En fejlproduktion kan opstå, så der er selvfølgelig biler der har fået skiftet et enkelt forhjulsleje, men det er yderst sjældent.

Med en bil er der en hel ting der kan gå i stykker, og skal man købe en brugt bil, er der ganske mange ting der værd at undersøge inden man køber. At sparke dæk er ikke en af dem.

Omkring 1970 blev det mere og mere almindeligt kendt at sparke dæk ikke var nogen reel undersøgelse af en brugt bil. Bilforhandlerne tog ikke rigtigt kunder alvorligt når de sparkede til dækkene - så vidste de at det var en der ikke havde forstand på biler.

Et begreb

Sparke dæk er idag et begreb der bruges om at undersøge noget. Eller blot kigge overfladisk på noget. Det er typisk omkring biler udtrykket bruges, men det kan sågar også bruges om software, til trods for der ikke er noget fysisk at sparke til. Om software er det noget om at prøve programmet virker sådan lidt overfladisk, men det kan også dække over en grundig undersøgelse hvor det blot er underdrevet.

Sparke dæk betyder altså at undersøge noget for om det er i orden eller har fejl og mangler.


Powered by: Linux, Apache, PHP, Hans Schou

ISO/IEC 15445